Recenzie – Todorescu carte – comorile unei biblioteci unice

 

SEMNAL DE CARTE

„Todoreszku – Egy kivételes könyvtár kincsei – Treasures of a unique library – Comorile unei biblioteci unice”

În vara acestui an a ieşit de sub tipar un album excepţional, cu titlul trilingv „Todoreszku – Egy kivételes könyvtár kincsei – Treasures of a unique library – Comorile unei biblioteci unice”. Răsfoirea volumului foarte elegant şi voluminos este ca o zi de sărbătoare. Calitatea tipăriturii este demnă de memoria unuia dintre cei mai importanţi colecţionari de carte veche românească şi ungurească, Iuliu Todorescu. Albumul-catalog prezintă bogăţia Bibliotecii Todorescu, o colecţie particulară lăsată moştenire, în anul 1920, Bibliotecii Naţionale Széchényi din Budapesta. Apariţia volumului de 250 de pagini a fost sprijinită de Fondul Cultural Naţional Maghiar, Catedra de Filologie Română a Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta, Ambasada României din Ungaria OMV Petrom. Albumul a fost publicat de Biblioteca Naţională Széchényi (OSZK) din Budapesta.

În cuvântul său de salut în trei limbi (maghiară, română şi engleză), ambasadorul României la Budapesta, ES Marius Lazurca, îşi exprimă bucuria faţă de apariţia acestui volum chiar acum, după o sută de ani de la moartea marelui colecţionar şi mecena Iuliu Todorescu. „Nu avem o cale mai potrivită să ne amintim de rolul proeminent al lui Iuliu Todorescu în întreţinerea patrimoniului scris al culturii româneşti şi ungureşti, decât printr-un catalog dedicat colecţiei sale de cărţi, donate postum Bibliotecii Naţionale Széchényi. Generozitatea lui Iuliu Todorescu, continuată în mod exemplar de onorabila sa soţie, Aranka Horváth, îl plasează în rândul marilor personaje ale istoriei şi culturii celor două naţiuni. Asemănător lui Emanuil Gojdu, o altă mare personalitate activă în rândul comunităţii româneşti din Imperiu, Todorescu a ştiut că investiţia în cultură şi spiritualitate este mijlocul cel mai sigur de a practica responsabilitatea sa provenită din statutul său social proeminent.” Autorul cuvântului de salut subliniază rolul important al lui Todorescu în cultura maghiară, ca cel mai mare donator pentru Biblioteca Naţională, alături de Széchényi Ferenc şi Apponyi Sándor. „În acelaşi timp, cultura românească îi mulţumeşte marelui protector prezervarea a mai mult de o sută de cărţi româneşti vechi. În acest sens, nu e deloc întâmplător, că îi datorăm la fel lui Iuliu Todorescu salvarea celei mai vechi tipărituri în limba română cu caractere lative, o carte de cântări publicată în 1570, la Cluj.”

În luna noiembrie 2019, Biblioteca Naţională Széchényi din Budapesta a comemorat centenarul morţii lui Iuliu Todorescu (1866–1919), cel care a fost numit postum director de onoare al Bibliotecii Széchényi, datorită donaţiei sale de cărţi vechi şi rare, o colecţie care cuprinde aproape 3000 de tipărituri de valoare inestimabilă.

La baza volumului stau două studii: Varga Bernadett, şefa secţiei de Tipărituri Vechi de la OSZK descrie formarea, structura colecţiei şi locul ei în cadrul bibliotecii naţionale maghiare, iar Nagy Levente, şeful Catedrei de Filologie Română de la Universitatea ELTE din Budapesta cercetează aspectele româneşti ale colecţiei Todorescu. Studiile sunt urmate de un catalog în care sunt descrise tipăriturile cele mai importante şi valoroase ale bibliotecii lui Todorescu.

Toate scrierile şi fototextele cărţii sunt bilingve, astfel informaţiile fiind accesibile atât pentru cititorii maghiari cât şi pentru cei români.

*

Albumul poate fi cumpărat online pe www.lira.hu. Preţul unui volum este: 4900 Ft.
Eva Şimon